In Romania nu o sa vedem foarte multe jante folosite indelung care sa nu necesite indreptare, fie ca vorbim de o groapa care nu am vazuto, fie un canal care nu este la nivel cu asfaltul, fie o bordura pe care o urcam mai voiniceste, este clar ca jantele noastre sunt puse la grea incercare.

Exista doua feluri de indoituri ale jantelor : cele care lasa aerul sa scape din anvelopa si cele care sunt doar vizibile dar nu influenteaza etansarea rotii pe cauciuc. In mod normal indoiturile mai grave cum ar fi cele care lasa aerul sa scape din anvelopa trebuiesc remediate cat mai curand pentru siguranta noastra. Cu indoiturile care sunt doar vizibile nu trebuie sa ne facem griji.

Jante de aliaj  – Jante de otel (tabla)

Jantele de aliaj sunt mai dure, se indoaie mai greu, sunt atractive vizual, nu ruginesc se gasesc pe mai multe modele si marimi diferite insa sunt mai scumpe.

JANTA DE ALIAJ

Jantele de otel sunt mai moi, se indoaie mai usor, nu sunt atractive vizual si ruginesc dar sunt mai ieftine decat cele de aliaj.

JANTE DE OTEL SAU TABLA

Indreptarea jantelor de aliaj trebuie neaparat facuta la cald. Zona care urmeaza sa fie indreptata trebuie incalzita cu o flacara deschisa sau cu un arzator special. Aliajul devine maleabil si nu exista riscul ca acesta sa crape la presiunea aparatului de indreptat.

Jantele de otel daca sunt indoite, indreptarea lor se face mai primitiv adica se face cu ciocanul prin lovire si revine la forma ei initiala fara sa existe riscul de a crapa. Cel mai bine este sa se faca indreptarea cu o presa hidraulica, ce exercita o forta mare progresiva.