diametru janta
Pentru cei care nu stiu, diametrul total al unei jante se masoara in inch sau toli, incepand cu 8″ si terminand cu dimensiuni foarte mari cum ar fi 38″, sau chiar mai mult in cazul tractoarelor sau a altor masini industriale.

Cum se face masurarea diametrului unei jante? Ei bine, masurarea diametrului unei jante se face cu o ruleta, plecand de la o parte a jantei, trecand prin centrul ei si ajungand la partea opusa a acesteia.

In momentul in care alegi o janta pentru masina trebuie sa te gandesti si la dimensiunile constructive permise ca prima echipare cu anvelope, acestea aparand in cartea tehnica a masinii. Exista si optiunea de a alege o janta cu diametrul mai mare, insa trebuie sa aveti in vedere ca anvelopele sa fie schimbate si ele cu unele cu garda la sol mai mica pentru a compensa diferenta de inaltime si de a obtine in final un diametru exterior cat mai apropiat de cel din echiparea originala.

Diametrul unei jante este inscriptionat fie pe exterior, fie in interior, sub forma x16 unde cifra 16 reprezinta diametrul jantei.

Atentie: O janta mai mare in diametru va avea efecte asupra greutatii ansamblului anvelopa-janta, a demarajului si al altor factori de ordin tehnic.