Avand in vedere vremea foarte schimbatoare, fenomenul de acvaplanare apare in zilele ploioase atunci cand anvelopele masinii nu mai au contact direct cu asfaltul si ne poate crea probleme la condus.

De aceea, am dorit sa clarificam cateva aspecte despre acest fenomen, pentru ca cei care au trecut printr-un astfel de eveniment sa constientizeze ce s-a intamplat cu masina lor, iar pentru cei ce nu s-au confruntat cu acest fenomen sa fie pregatiti, sa stie cum sa reactioneze.

Cand depasim viteza recomandata pe un segment de drum, intre anvelope si drumul pe care rulam intervine un strat de apa mai gros sau mai subtire. Alunecarea este provocata de existenta acestei pelicule de apa intre sosea si anvelopa, ducand la pierderea totala a aderentei.

Acvaplanarea este semanlata atunci cand masina nu mai poate fi controlata si depinde de trei factori : viteza mare de deplasare pe carosabilul ud, uzura anvelopelor, grosimea stratului de apa.

Cu cat viteza este mai mare pe timpul ploios cu atat riscul aparitiei fenomenului de acvaplanare este mai ridicat. Cu cat anvelopa este mai uzata cu atat mai greu ii este sa evacueze apa.

Cel mai bine ar fi ca profilul sa nu fie mai mic de 2,5 milimetri, iar presiunea in pneuri sa fie corecta.

Acest fenomen poate fi evitat daca: reduceti viteza din timp, in special in conditii de ploaie torentiala, la 15-20 km la ora si in viraje, pentru ca apa sa aiba timpul necesar sa iasa din adancimea benzii de rulare a anvelopei si evitati sa mergeti pe marginea drumului, pentru ca este o portiune a drumului care prezinta denivelari si asfaltul este scortos.

Semne care prevestesc acvaplanarea: turatia motorului creste brusc, masina incepe sa oscileze dreapta-stanga, din cauza lipsei de aderenta la roti.

Soferii trebuie sa stie sa nu bruscheze comenzile masinii in astfel de momente. Directia trebuie controlata foarte fin si foarte important sa nu franeze deloc.

Masina se redreseaza in cateva secunde daca soferul elibereaza acceleratia si tine volanul drept. Viteza scade, iar pneurile au din nou aderenta.