Vibratia volanului in mers este un semn ca masina are o problema. Daca depistam la timp problema s-ar putea sa scapam ieftin.

Poate fi vorba de :

Discuri ovalizate adica daca vibratia masini se produce atunci cand franezi. In concluzie trebuie schimbate discurile de frana care nu mai sunt direct paralele cu placutele de frana si etrierele.

Bieletele de directie care unesc capul de bara de caseta de directie si fac legatura intre roata si volan. Socurile se transmit de la roata catre volan prin aceste elemente, iar din cauza gropilor, dar si a fortarii soferului in volan la viraje, apare uzura in articulatia de tip bila.

Aceasta problema, o putem identifica usor pentru ca apare si un zgomot de fier pe fier la gropi sau cand tragem de volan mai tare. Bieletele nu se reconditioneaza ci doar se inlocuiesc cu unele noi.

Volanul mai poate sa vibreze in mers si daca avem probleme cu caseta de directie. Directia are multe elemente in miscare, iar daca prind uzuri, apare si jocul intre ele. De obicei, cand avem probleme cu caseta apar si scurgerile de lichid. In concluzie, daca simtim ceva in volan dar vedem si pete de ulei sub motor, trebuie sa verificam caseta si starea ei.

Roti dezechilibrate

Vibratia simtita de sofer in volan mai poate fi cauzata si de rotile dezechilibrate. Partea buna la acest aspect este ca o asemenea cauza a vibratiei se rezolva usor si ieftin.

Dezechilibrarea rotilor se produce in urma unei franari puternice sau a unui impact puternic cu un obstacol, cand s-a circulat pe drumuri puternic denivelate si prin gropi.