masina thoriu

Daca ai avea o masina pe baza de thoriu, nu ar fi nevoie sa o realimentezi niciodata. Suna incredibil, dar este foarte adevarat. Prima oara, haideti sa vedem ce este thoriu.

Thoriu este combustibilul nuclear al viitorului. Numele de thoriu este o referinta la Thor, zeul razboiului în mitologia scandinava. Mai putin radioactiv decat uraniul, thoriul poate fi exploatat in cariere de suprafata, iar acest lucru are un impact minim asupra mediului si costuri relativ reduse de valorificare.

O companie denumita Laser Power Systems a creat un concept al carui motor functioneaza pe baza de thoriu. Fiind radioactiv, echipa a folosit bucatele foarte mici pentru a construi o raza laser care incalzeste apa si produce abur. Acest abur este transformat in energie cu ajutorul unei turbine.

Interesant este faptul ca un singur gram de thoriu produce mai multa energie decat 28.000 de litri de combustibil conventional, in timp ce o cantitate de 8 grame ar fi suficienta sa propulseze o masina 100 de ani.

Masinile cu thoriu nu le vom vedea prea curand pe strazi, deoarece industria auto nu este interesata de acest proiect, preferand tehnologia clasica, care inca produce bani.