In anii ’90 nu aveau foarte multe masini indicatorul temperaturii exterioare dar in zilele noastre exista la toate autoturismele.

Aceasta dotare a masinilor este un lucru foarte bun pe timpul sezonului rece.

Mai ales cand te duci la drum intins, unde exista riscul de a se produce polei pe drum.

De exemplu, daca te uiti la termometrul care iti arata temperatura de afara si vezi ca este 0 grade sau mai mica, exista riscul de a se forma polei pe sosea.

Daca temperatura este pozitiva, riscul ca poleiul sa existe scade.

In aceasta perioada, cand este mare umezeala, de la ploaie si cum se apropie ninsoarea, daca stim ca afara este 0 grade, inseamna ca poate fi polei, iar in viraje trebuie sa reducem viteza.

Pe un drum lung Oradea – Brasov, sa zicem, care iti ia cam 7 ore cu masina, vei trece prin toate formele de relief si vei traversa mai multe temperaturi. De la 5-6 grade la ses, la -3 grade in zonele cu serpentine de munte.

Daca te uiti des la termometru, vei stii ca in zonele in care temperatura de afara devine negativa trebuie sa o lasi mai moale.

Un asfalt cu polei poate duce la accidente foarte grave, deoarece nu se vede ca exista pe asfalt, iar soferul pierde controlul intr-o clipita, riscand sa ajunga in sant sau intr-un copac de pe marginea drumului. 

Oficial, acele accidente se numesc „neadaptarea vitezei la conditiile meteo”. Daca suntem atenti la indicatorul de temperatura si ne adaptam la conditiile meteo atunci accidentele se pot evita.