janta monobloc OZ

Jantele monobloc, fabricate dintr-o singura piesa, sunt cele mai intalnite jante. Ele sunt produse prin introducerea aluminiului lichid intr-o matrita special conceputa. In aparenta pare simplu, insa nu trebuie sa va inselati deoarece elaborarea jantelor de calitate necesita o mare indemanare.

Jantele monobloc au diferite procedee de fabricatie. Primul ar fi turnarea gravitationala care este cel mai simplu procedeu pentru a realiza forma. Principalul ei avantaj este pretul redus. Un alt procedeu ar fi turnarea la presiune joasa. Aceasta foloseste o presiune scazuta pentru a introduce mai repede aluminiul in matrita, fata de turnarea prin gravitatie.

Alt procedeu ar fi modelarea la presiune joasa urmata de olarire. Aceasta metoda porneste de la o turnare de presiune joasa. Apoi, o masina speciala pune in rotatie mulajul si incalzeste partea exterioara a acestuia în timp ce bratele de ghidare apasă pe marginea jantei si o intind in sus la fel ca un olar. OZ a folosit acest procedeu pentru producerea jantelor sale pentru Formula 1.

Ultimul procedeu se realizeaza prin forjare. Aceasta metoda consta in modelarea jantei dintr-un bloc de aluminiu folosind presiuni foarte mari. Produsul finit este foarte des si rezistent, facand ca jantele forjate sa fie foarte usoare.