Mereu a fost o dilema continua, de la aparitia Politiei Locale: au sau nu voie sa dea amenzi de circulatie, asa cum o face Politia Rutiera?

Politia Locala este o strcutura care apartine de Primarie, nu de Ministerul Afacerilor Interne, asa cum se intampla cu Politia Romana, Jandarmeria, SMURD si asa mai departe. Cu alte cuvinte Politia Locala este o altfel de Politie care tine de Primaria orasului sau sectorului respectiv.

Asadar, conform legii 155/2010 a Politie Locale, Art. 7 referitor la Atributii in domeniul circulatiei pe drumurile publice, Politia Locala ne poate da amenzi cam la fel ca Politia Rutiera. Nu in orice situatie, ci doar in cateva, Politia Locala are aceleasi atributii ca cea Rutiera. De ex. te poate amenda daca stationezi neregulamentar sau daca opresti masina unde nu ai voie. Te poate amenda daca esti la volanul unui camion de 6 tone si circuli intr-o zona cu limitare de 3 tone. Politia Locala te poate amenda daca esti pieton, biciclist, conducator de mopede si atelaje, pentru orice neregula rutiera.

De asemenea, Politia Locala te mai poate amenda daca parchezi pe locuri speciale rezervate persoanelor cu dizabilitati, daca parchezi in zona pietonala, in parcuri si asa mai departe. La fel de bine, Politia Locala te poate amenda daca ai lasat vreo masina veche abandonata pe spatiul public.

Ce NU poate insa face Politia Locala este sa te amendeze daca treci pe rosu, daca nu acorzi prioritate, daca depasesti viteza legala sau daca faci alte nereguli marunte, precum sa nu dai semnal la schimbare directiei de mers, ca nu porti centura de siguranta si asa mai departe.