camion gigant ceausescu DAC 120 DE

Inginerii romani, la ordinele lui Ceausescu, au proiectat un camion GIGANT care sa poata duce o incarcatura cu 120 de tone la un singur transport. Zece ani a durat proiectarea, iar in anul 1988 a fost omologat „DAC 120 DE”, un „monstru” care avea diametrul rotilor de 3,2 metri (lat cat soseseaua), cantarea 90 de tone si avea o inaltime de 5,4 metri.

Avand amplasate in rotile de pe puntea din spate doua motoare electrice ce dezvoltau 520 de cai putere fiecare, care ii permiteau super camionului „DAC 120 DE” sa ruleze cu 70 km / ora gol si cu 55 km / ora incarcat.

Pneurile marca Michelin au costat cate 10.000 dolari / bucata. „Erau pneuri speciale, fara camera, care trebuiau sa tina cel putin unul sau doi ani de rulaj pe drumuri de cariera. Un astfel de cauciuc n-avea voie sa se sparga decat daca vreun buldoexcavator intra accidental cu cupa in el”. Umflatul unei singure roti de 3,2 metri in diametru dura cate o jumatate de ora.

Pentru a ajunge la cabina, care era amplasata la inaltimea de 2,5 metri, aveai o scara cu balustrada si urcai treptele ca si cum ai fi urcat la etajul intai.

Opt dintre camioanele gigant au ajuns la exploatatia miniera de cupru de la Rosia Poieni, trei la cariera de calcar din Mahmudia, iar pentru o vreme s-a lucrat cu ele si la Canal. Ultimul camion gigant a iesit din fabrica in 1990.