aurel persu

In momentul de fata aerodinamica masinilor este un domeniu in care marii producatori investesc sume imense. Cu toate acestea primul care a construit o masina cu adevarat aerodinamica nu a fost nici neamt, nici american, nici rus, ci un roman, inginerul Aurel Persu.

In perioada Primului Razboi Mondial a urmat cursurile scolii Superioare Tehnice din Berlin-Charlottenburg. Aurel Persu a terminat sef de promotie in 1913, ba chiar a primit si o medalie din partea Ministerului Instructiunii Publice din Germania pentru un studiu avangardist, legat de navele in spatiul cosmic.

La inceputul anilor ’20 acesta a inceput o munca asidua pentru studierea aplicarii formei aerodinamice a corpurilor in miscare la automobile, iar in anul 1924 breveteaza in Germania primul automobil cu forma corecta aerodinamic, ulterior si alte tari brevetandu-i inventia.

Desi pentru standardele de atunci, si pentru cele din ziua de astazi, forma automobilului creat de Aurel Persu pare ciudata, vorbim despre o idee inspirata de picaturile de apa, de aici si denumirea masinii „Raindrop car”.

Automobilul a avut un coeficient aerodinamic de numai 0,22, valoare care si astazi, la aproape 100 de ani distanta, este greu de atins pentru masinile de serie.

Aurel Perşu a testat masina circa 120.000 km, aducandu-i diverse modificari, dupa care a donat-o Muzeului National Tehnic ”Dimitrie Leonida”, in 1969. Din pacate, masina nu mai este in stare de functionare, dar poate fi admirata de catre toti iubitorii de autoturisme din lumea intreaga.

aurel persu automobil aerodinamic