scoala de soferi auto

Conform unor statistici realizate pe anul 2014, se observa un trend ascendent in numarul de scoli de soferi existente in fiecare judet, cu tot mai multi instructori auto activand in formula PFA si lucrand pe cont propriu, iar pe de alta parte, anual procentul de promovabilitate continua sa scada ajungand in unele judete chiar sa inregistreze recorduri negative ce trag un semnal de alarma.

In mod normal, statisticile care vorbesc despre o creste in numarul scolilor de soferi ar trebui considerate vesti bune, insa atunci cand sunt corelate cu o harta pe judete care arata ca cel mai bun procent de promovabilitate este de doar 50%, cu o medie undeva in jur de 35% si judete unde procentul nu depaseste 25% (ceea ce este destul deingrijorator).

Aruncand o privire asupra numarului de cursanti ai scolilor de soferi care au sustinut examenul in 2014 si asupra numarului de cursanti declarati admisi, se observa ca in zone unde piata scolilor de soferi a atins punctul de suprapopulare, rata de promovabilitate este in scadere.

De exemplu in Bucuresti, unde in anul 2014, conform statisticilor publicate de www.scolidesoferi.info, 31915 doritori de permis au sustinut examenul (cel mai mare numar la nivel national), insa doar 10711 dintre acestia au fost declarati admisi, respectiv 33.56%.

Chiar daca situatia la nivel national nu este tocmai roz, exista si judete cu scoli de soferi care demonstreaza ca in continuare profesionalismul si seriozitatea dau rezultate.

Judetul Botosani se face din start remarcat cu un procent de promovabilitate mediu peste pragul de 50%, fiind de altfel si singurul din tara. Alte judete unde procentul de promovabilitate este de 47% sunt: Hunedoara, Alba, Suceava, Dolj si Caras Severin.

Scolile si judetele cu mai multi instructori tind sa aiba rate de promovabilitate mai mici, un aspect destul de interesant.