Wanderer W11 1 masina nazista

Wanderer era un producator german de biciclete, motociclete si automobile care a produs aceste vehicule pana in anul 1941, dupa care, din acest an pana in 1945, a produs vehicule militare (masini de teren usoare, preferate de liderii nazisti, inclusiv de Heinrich Himmler).

Wanderer W11/1 este acum scoasa la vanzare de catre o firma privata pentru suma de aproximativ 500.000 de Euro, avand in vedere faptul ca mai exista doar cateva asemenea exemplare. Singura problema este trecutul acestei masini, si aici ne referim la un trecut destul de dramatic, mai ales datorita faptului ca aceasta masina a fost folosita de seful SS al nazistilor pentru vizitarea lagarelor de exterminare.

Wanderer W11/1 dispune de un motor de 3.0 litri cu 6 pistoane care produc numai 65 cp, iar ceasul de bord indica un kilometraj de 63.000 de km.

Totusi daca stam sa ne gandim ca acest autovehicul poarta dupa el sangele a peste 6 milioane de evrei, 500.000 de tigani si multe alte victime de razboi, cu totii decedati in lagarele de concentrare si exterminare, parca valoarea sa mai scade, insa totusi nu putem sa nu o privim ca o masina cu o importanta aparte.

Wanderer W11 1 masina nazista2